Ik merk dat ik behoorlijke last heb van vieze windjes. Welke stappen kan ik nemen om de winderigheid te doen afnemen?

Hoe vervelend dan ook is een bepaalde mate van gasvorming redelijk normaal.
Én er is veel te doen om winderigheid te beperken. Het duidt immers op een afwijking in de spijsvertering. Hier een aantal kernpunten:

1. Drink voldoende water! Wat is voldoende? Dat is een probleem: 1,5 liter op een dag zou genoeg kunnen zijn, maar misschien is het dubbele nodig. 1 liter per 30 kg lichaamsgewicht is een aardig uitgangspunt.
Als de ontlasting traag is, is er meer kans op fermentatie (rotting) en dus windjes uit de lagere ingewanden. Meer water maakt de stoel losser.

2. Dezelfde opmerking geldt voor vezelstoffen. Velen, die fabrieksvoedsel, weinig verse groenten, witbrood, pasta en witte rijst eten, lopen een risico om te weinig vezels in hun voedsel te hebben.
De vezels van (rauwe) groenten en volkoren granen zijn nodig als ballaststof (ze worden immers niet verteerd) om voedsel door de ingewanden te loodsen. En daarvoor is ook voldoende vloeistof nodig.

3. Voedselcombinaties: het voedsel dient beter voorvermalen te zijn – met andere woorden: zorgvuldig kauwen! De meeste mensen lijken hun eten te schrokken, wat de spijsvertering significant belast.
Verder zal het duidelijk zijn dat verschillende soorten voedsel – eiwitten, koolhydraten (zetmeel), groente, fruit – allemaal een andere zuurtegraad (pH) in de maag nodig hebben om optimaal verteerd te worden.
De essentie van juist combineren van voedsel is:
– vermijd proteïne én koolhydraten samen. Vlees met aardappels, omelet met frites, brood met kaas… zijn dus verkeerde combinaties.
– kies combinaties van proteïne met groente of koolhydraten met groente.
Lees hier een aardig overzicht én verdere uiteenzetting van de mogelijkheden.
Bij (abnormale) winderigheid is het duidelijk dat de spijsvertering onder de maat functioneert.
Aandacht voor betere combinaties kán helpen, alsook het gebruik van aanvullende spijsverteringsenzymes zoals deze bij iedere maaltijd.
Zogenaamde intermittent fasting (periodiek vasten: geregeld een aantal uren onthouding van voedsel) stimuleert de groei van ‘goede’, sterke darmflora. Diverse cijfers zijn te vinden, van 10-18 uur onthouding. Wél blijkt dat 18 uur de darmflora optimaliseert, met het afsterven van zwakke, ‘slechte’ darmflora.
Lees ook dit artikel over vasten.

4. Een oeroude combinatie van komijnzaad en gember kan soelaas bieden. Een verhoogd gebruik van komijn (djinten) en gember (djahe) in gerechten kan precies de oplossing zijn. Het kauwen op een theelepel komijn na de maaltijd, gevolgd door een mok gemberthee, zou ook effectief kunnen zijn.

5. Uiteraard geeft het eten van bepaalde peulvruchten (‘baked beans’ zijn er om gerucht!) aanleiding tot winderigheid. Maar niet bij iedereen. Hier is waar de peil van l-arginine in het lichaam, de algemene gezondheid van de spijsvertering én de combinatie met andere voedsel zo’n rol speelt. Ook eten met andere eiwitten – zoals kaas met vlees in Mexicaanse gerechten – of zetmeelrijk voedsel (brood, rijst, aardappels) verhoogt de kans op windjes door inadequate verwerking van de voedselbrij in het maag-darmkanaal.

6. Bepaalde groenten zoals topinamboer (aardperen) zijn er om gerucht dat ze winderigheid veroorzaken. Zelfs buikkrampen. Niets te doen anders dan vermijden!

Terug naar FAQ >>>

Terug naar Home >>>

Een site van WebZenz.