Ik heb veel last van stress en voel dat ik burn-out riskeer. Ik ben naar de huisarts gegaan en kreeg wat slaap- en kalmeringsmiddelen, maar voel diep van binnen dat die weg verkeerd is. Heb je enig advies voor me?

Allereerst: het behandelen van symptomen lost nooit de oorzaak op.
Verder heb je de wijsheid om te beseffen dat je dusdanig veel stress hebt dat je aan de rand van burn-out staat. Je kúnt actie nemen!
Je kunt veel doen op het gebied van je grenzen stellen en bewaken, vooral door steeds duidelijker en vaker ‘nee’ te zeggen. Veelal helpt hierbij de input van een therapeut. Speciaal voor verkopers heb ik twee eenvoudige boeken geschreven over stress en het aanverwante onderwerp, assertiviteit.
Daarbij is het essentieel om te kijken naar hoe je reageert op alles wat moet – in plaats van wat je werkelijk wilt.

Wat betreft het lichaam is één ding duidelijk: op het moment dat je stress als belastend begint te ervaren, teer je in op je reserves. Wanneer je merkt dat je steeds sneller en makkelijker uit je slof schiet, en dat ‘alles al te veel is’, dan zijn bepaalde reserves al op.
Deze reserves zijn meetbaar – net zoals de hoeveelheid energie die nog in een accu of batterij rest.
De reserves betreffen vooral lithium (meer over lithium: kanttekeningen en dit artikel in het Engels).

Het zenuwstelsel bestaat uit een enorm aantal verschillende stoffen. In dit verband besteed ik nu aandacht aan een betrekkelijk klein aantal kernstoffen en maak ik een vergelijking met een muur die gebouwd is uit bakstenen. De verschillende bakstenen staan voor stoffen zoals Q10, B5, kalium, magnesium, vitamine C en ijzer. De metselspecie die de bakstenen verbindt, is lithium. De voeg is lecithine.

Het ‘basisrecept’ voor suppletie bestaat uit lithium, B5 en lecithine. Daarnaast is het belangrijk te testen op wat ieder individu als aanvulling hierop nodig heeft. Ondersteuning van lever- en/of nierfunctie (met kruidenmengsels) is meestal aan de orde.
Dit recept wérkt en is nodig voor iedereen die:

  • last van stress/burn-out heeft (zelfs iemand die denkt klaar te zijn met zijn burn-out van een paar jaar eerder, heeft dit recept meestal nog steeds nodig)
  • trilt of beeft (wat ook de ziekte van Parkinson, Alzheimer, fibromyalgie, apneu en MS betekent)
  • steeds dingen uit de handen laat vallen, wankelt of wiebelt op de been of lichaamsdelen ‘steeds’ tegen meubels of dergelijke stoot
  • snel geïrriteerd raakt (‘een korte lont heeft’)
  • structureel slecht slaapt en/of ‘zenuwachtig’ is

Kortom, een breed scala aan uitingsvormen van iets dat diep in de werking van het centrale zenuwstelsel ligt.

Terug naar FAQ >>>

Terug naar Home >>>

Een site van WebZenz.