Ik heb met enige regelmaat last van mijn onderrug. Soms ga ik écht ‘door m’n rug’ en ben ik zeker een week helemaal lam van de pijn en het ongemak. De fysiotherapeut zegt dat ik een wervelhernia heb en dat ik het zou moeten laten opereren, maar dat voelt niet goed. Is er wat aan te doen?

Allereerst een persoonlijk verhaal. Rond mijn 22e ging ik compleet door m’n rug. Ondanks veel verschillende behandelingen door fysiotherapeuten, acupuncturisten en – veel later – chiropractoren en andere behandelaars ontdekte ik pas ruim 30 jaar later waar de ware oorzaken liggen. Alsnog ervaar ik af en toe wat zwakte in m’n onderrug, maar ik kan steeds sneller ingrijpen om het echt ‘door m’n rug gaan’ te voorkomen.

Advies
Let wel: de opmerkingen hieronder gelden voor situaties waar er geen duidelijke fysieke schade is ontstaan, zoals door een auto-aanrijding of door van een ladder of uit een boom te vallen.

Eerst wat algemene inzichten:
In ‘Jip en Janneke-taal’: als de bijnier ongelukkig is, worden ook de nieren ongelukkig en dan op haar beurt de lever.
Deze kettingreactie leidt uiteindelijk tot ‘door de rug gaan’ – een manier die de Natuur gebruikt om ervoor te zorgen dat je noodgedwongen gas terugneemt. Daarom is het geen wonder dat velen die rugproblemen hebben, gedreven, hardwerkende en vaak gestreste types zijn.
Wanneer een van de drie organen stress ervaart, straalt dat uit naar de lange rugspier – die de rug feitelijk rechtop houdt – en verzwakt het. Wanneer deze steun wegvalt, zakken de wervels in elkaar en, mede door de scheefstand, komt er druk op zenuwen waar er gewoonlijk geen druk zou zijn. Zo ontstaat er uitgestraalde pijn, naar bijvoorbeeld de knieën, en uitval van de benen.
Er zijn verschillende acties die je kunt nemen:
– Pijnstillers en slaapmiddelen: die zorgen voor enige rust.
– Zo snel mogelijk een afspraak maken met een chiropractor/osteopaat/manuele therapeut.
– Het gebruik van diverse rugsteunen als je per se moet bewegen of zitten; op deze site vind je vele voorbeelden (zelf gebruik ik een elegant model dat ik in Duitsland heb gekocht) van eenvoudige, maar onontbeerlijke middelen; en voor het zitten is er niets beters dan dit model dat alleen in de VS verkrijgbaar blijkt te zijn.
– Gebruik zo snel mogelijk een ijspak (een speciale gelpak of ijs gewikkeld in een handdoek) op de zere plek.

Verder is het zaak om te ontdekken – en dit kun je beter doen voordat je weer door je rug gaat – waar de zwakte in je lichaam zit.
Is het je lever? Dan heb je waarschijnlijk baat bij enige suppletie of acupunctuur om de leverfunctie te ondersteunen. Idem voor de bijnier.
Maar: meer dan 80% van de alledaagse problemen met de lage rug ontstaan door nierstress. Besef dat de meeste mensen onvoldoende water drinken – en dat kan oplopen tot zeker 2 liter (!) per dag! Velen die te weinig water drinken hebben niersteengruis – de voorlopers van heuse nierstenen.
Ook zijn er velen die een dusdanig voedselkeuze hanteren die, gecombineerd met te weinig water, hun lichaam zuur maakt en de vorming van nierstenen bevordert.
De stress in de nieren, gecombineerd met de aanwezigheid van niersteengruis (primair kristallen van urinezuur maar vaak ook de veel hardere kristallen van oxaalzuur), is voldoende om de lange rugspier te verzwakken.
Voor het oplossen van het niersteengruis zijn verschillende eenvoudige kruidenpreparaten voorhanden. Voor velen is na een aanval en een kuur van 2-3 maanden met deze preparaten een dagelijkse onderhoudsdosis een wijze aanvulling van hun dieet; sommige constituties hebben eerder de neiging tot niersteenvorming dan andere.

Let wel
NIET iedereen die rugpijn heeft, heeft problemen met lever, nieren of bijnieren.
NIET iedereen die problemen met lever, nieren of bijnieren heeft, heeft rugpijn.
Vergelijk: niet iedere roker krijgt longkanker.

Vitamine D
Deze zogenaamde ‘zonneschijnvitamine’ blijkt bijzonder effectief te zijn in het opheffen van rugklachten (laat staan andere fysieke en geestelijke klachten).
Een studie in Saoedi-Arabië…

… heeft laten zien dat 80% van de proefpersonen met chronische lage rugpijn een abnormaal lage vitamine D-spiegel in het bloed hadden. Na suppletie verdween de rugpijn bij vrijwel alle deelnemers. De onderzoekers concludeerden dat het vitamine D-tekort een grote bijdrage leverde aan de chronische lage rugpijn. Suppletie zou verplicht moeten zijn in dergelijke gevallen, aldus de onderzoekers. (*)

Sowieso lijkt het waardevol om D-suppletie te proberen voor een paar weken (zo’n 5000 IE ofwel 1,25 mg daags). Bovendien is D-suppletie zeker waardevol voor de algehele gezondheid wanneer er geen directe blootstelling van de huid aan zonlicht plaatsvindt.

Rugproblemen en ammoniak
Wanneer de perikelen met de rug gepaard gaan met symptomen als lage energie, verzwakte spijsvertering, winderigheid, jeuk aan de anus, verstoord slaappatroon… dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Zonder de biochemie in detail uit te leggen, is er hier sprake van een verhoogde aanwezigheid van ammoniak.
Ammoniak en winderigheid gaan hand in hand. En (abnormale) winderigheid duidt bijna altijd op een tekort aan l-arginine. Daarbij kan ook een behoefte zijn aan suppletie met l-ornithine (in combinatie met l-arginine), koper, fosfor en creatine.
Ammoniak in de hersenstam verstoort het slaapritme.
Ammoniak veroorzaakt vernauwing van bloedvaten, wat stuwing veroorzaakt en daardoor mogelijke rugproblemen.

Mangaan en koper
Om het geheel nog ingewikkelder te maken, zijn er andere boosdoeners dan ammoniak, waardoor middelen zoals mangaan en koper nodig zijn om vernauwing op te heffen.

Kortom…
testen is nodig om de juiste oorzaak en dus de juiste middelen te selecteren.

(*) Citaat uit Gezond met voedingsssupplementen, door Gert Schuitemaker (zie boekenlijst).

Terug naar FAQ >>>

Terug naar Home >>>

Een site van WebZenz.