Ik (man in de zestig) merk dat ik nu borsten begin te krijgen. Ze voelen hard aan en de tepels zijn gevoelig, soms zelfs pijnlijk. De huisarts noemt het ‘gynecomastie’ en zegt dat het bij de hormonale veranderingen hoort die bij mijn leeftijd passen en dat ik ermee moet leven. O ja, ik zou een mammogram kunnen laten uitvoeren. Valt er iets te doen?

De huisarts heeft vanuit zijn standpunt volkomen gelijk.
Aan een hormonentherapie (om de hormoonspiegels te regulieren) begint hij niet zo gauw en een mammogram is het enige middel om te kijken of er ‘iets aan de hand’ is. De kans is echter piepklein dat het iets oplevert.
Nee, het ligt misschien een beetje anders.
De hardheid is te wijten aan kristallen, vergelijkbaar met de kristallen die niersteengruis en nierstenen vormen. Ze zijn op te lossen door grote doseringen van specifieke kruidenmengsels, of uit de Ayurveda of traditioneel Westerse kruidengeneeskunde.
Verder is er sprake van een verhoogde oestrogeenspiegel. Suppletie met een specifiek middel ondersteunt de lever in het verbinden van en uitscheiden van de overtollige oestrogeen.
Dit proces kan maanden in beslag nemen.
De verhoogde oestrogeenspiegel hoeft niet per se te maken hebben met een verlaagde testosteroonspiegel. Het lichaam maakt beide hormonen aan en de onderlinge verhouding wisselt met de jaren en vooral wanneer er sprake is van stress en bijnieruitputting.
De zogenaamde xeno-oestrogenen zijn tegenwoordig een steeds groter wordend probleem.
‘Xeno-’  impliceert dat de oestrogenen van buiten het lijf komen – zoals van drinkwater (er zijn immers significante restjes van tientallen farmaceutische middelen – zoals de anticonceptiepil (oestrogeen!) – die de drinkwaterbedrijven niet uit het water kunnen verwijderen), uit kunststofverpakkingen en zelfs uit bepaalde groenten (de zogenaamde fyto-oestrogenen). Deze laatste zijn doorgaans onschuldig en in het algemeen kan het lichaam deze prima verwerken.
Voor vrouwen is de situatie weinig anders: bij de vrouwen die ik in mijn praktijk heb getest, waren de bultjes in hun borsten ook het resultaat van (onschuldige) kristalvorming.
Ik sluit niet uit dat de neiging tot kristalvorming geprikkeld kan zijn door de xeno-oestrogenen.

Terug naar FAQ >>>

Terug naar Home >>>

Een site van WebZenz.