Lithium: kanttekeningen

Velen kennen lithium tegenwoordig als een middel dat door psychiaters voorgeschreven wordt. Lees dit citaat uit Wikipedia:

De stof wordt ook in de farmacie ingezet, onder andere als middel tegen bipolaire stoornis, schizofrenie en mengvormen van deze stoornissen. Sinds geruime tijd wordt lithiumcarbonaat in doseringen tussen de 200 en 600 mg. gebruikt als profylaxe bij clusterhoofdpijn. Door de ‘vrij’ lage dosering treden er meestal weinig tot geen bijwerkingen op. Het blijkt, met name voor patiënten met de chronische vorm van clusterhoofdpijn, goede resultaten te geven.

Dosering
Andere bronnen melden doseringen van 600 mg en zelfs 900 mg per dag als ‘normaal’. Hoewel Wikipedia 200-600 mg ‘vrij’ laag noemt, is het gebruik in mijn praktijk heel anders.
De hoge dosering in de reguliere wereld verdooft het zenuwstelsel – wat precies de bedoeling is.
In mijn wereld gaat het over suppletie en een begindosis van 5 mg per dag, oplopend tot misschien 35 mg, in een extreem geval van stress zo’n 50 mg totdat de reserves weer aangevuld zijn.

Juiste hoeveelheid!
Een belangrijke vergelijking: cafeïne is zowel een medicijn als een gif. 1-2 kopjes koffie kunnen zelfs precies de nodige prikkel zijn om de bijnieren te activeren. Maar bij 20-30 kopjes per dag krijg je gegarandeerd heel ernstige gezondheidsproblemen!

Onbekendheid
Het gebruik van lithium als supplement lijkt onbekend bij reguliere artsen. Wat wél redelijk bekend is dat lithiumsuppletie een reactie kán veroorzaken bij klanten die al gevoelig zijn voor bepaalde huiduitslag die de namen eczeem en psoriasis dragen.
Lees hier meer over deze mogelijke reactie en de noodzaak om de leverfunctie te ondersteunen bij zo’n verandering in de biochemische balans in het lichaam.

LithiumTreffend
De capsules die vrij verkrijgbaar zijn in Nederland bevatten een wettelijk maximum van 0,4 mg (per capsule) – en zijn zeker twee keer zo groot als de capsules van 5 mg die in Amerika verkrijgbaar zijn.
Dat geeft wel te denken, want alle ‘vulstoffen’ (primair magnesium stearate en cellulose) moeten ook door het lichaam verwerkt worden.

Kosten
Even treffend zijn de prijzen:
NL 40 mg (100 caps à 0,4 mg) – inkoop: €5,30
USA 600 mg (120 caps à 5 mg) – inkoop: €5,20
(Deze prijzen kunnen fluctueren in verband met de wisselkoers.)

Terug naar FAQ 24 >>>

Terug naar FAQ >>>

Terug naar Home >>>

Een site van WebZenz.