Is er wat te doen aan de jeuk aan m’n anus? Ik heb van alles geprobeerd maar niets lijkt te werken.

Het is verrassend complex en komt even verrassend vaak voor.
Het is een kwestie van testen en steeds mogelijkheden uitsluiten.

1. Aambeien
Een bezoek aan de huisarts is aan te bevelen om erachter te komen of er echt sprake is van aambeien, want ja, aambeien jeuken. Vaak is er een uitstulping te voelen en er zijn meestal bloedsporen bij het afvegen. Verschillende farmaceutische (*) en niet-farmaceutische crèmes (**) bieden enig soelaas, maar geen oplossing bij oorzaak.
Vaak is enige verandering van leefstijl, alsook van voeding aan de orde. Ondersteuning van lever, nieren en de algehele darmfunctie is hierbij meestal nodig. Lees meer hieronder.

2. Schimmels
Deze komen opmerkelijk vaak voor, zowel in de bekende vorm van candida als in andere vormen, zoals schimmels die in de lente door stuifmeel meegedragen worden. Hun aanwezigheid in de darmen leidt tot anale jeuk. Er zijn specifieke middelen die korte metten maken met zulke schimmels.

3. Wormen/parasieten
Deze komen vaker voor dan menigeen denkt. De symptomen kunnen bijzonder uiteenlopend zijn: lusteloosheid, darmstoornissen (winderigheid, opgeblazen gevoel, trek maar geen lust om te eten, misselijkheid), hoofdpijn, plekken op huid (vooral rug) met spontane, lokale bloeding… en anale jeuk.
Vooral wormen veroorzaken jeuk ’s nachts.
Het inzetten van specifieke middelen is nodig, waaronder een Ayurvedisch middel als er sprake is van parasieteneitjes in het bloed… ieder lichaam en iedere aanval is anders en vergt een andere aanpak.

4. ‘Leaky gut’…
… ofwel ‘lekkende darm’ is een potentiële bron van jeuk omdat maagzuren hun weg vinden naar andere delen van de darmen, waaronder de endeldarm. ‘Leaky gut’ is duidelijk te merken aan vermoeidheid na maaltijden en het gevoel onvoldoende voeding uit het eten te krijgen. De oplossing is te vinden in specifieke middelen.

5. Ammoniak
Bij de afbraak van bepaald voedsel, en vooral met eiwitten, komt ammoniak vrij. Ammoniak brandt en kan een oorzaak zijn van anale jeuk. In dit geval is suppletie met l-arginine in combinatie met l-ornithine de oplossing; dan kan het lichaam zélf de ammoniak afbreken.

6. pH
Je hebt vast ooit kramp in je spieren gehad – mogelijk in je been. Dit komt door een lokaal teveel aan melkzuur. Het slikken van een paar gram magnesium lost dat snel op.
Maar stel dat de pH in je hele lichaam uit balans is; immers, de enige plek die zuur hoort te zijn, is de maag.
Er zijn vele eenvoudige remedieën, waaronder een mok heet water met een bodem appelciderazijn en een lepeltje honing. Twee keer per dag voor een paar dagen en een onrustige maag wordt rustig, de spijsvertering wordt beter, misschien wordt zelfs het slaappatroon wat rustiger… én anale jeuk neemt af.

7. Allergische reactie
Het is hoogst mogelijk dat de jeuk veroorzaakt wordt door een allergische reactie. Het lichaam produceert een overmaat aan histamine die kan leiden tot nies-aanvallen, branderige ogen… en anale jeuk.
Het slikken van een antihistamine-middel kán helpen. Het ene middel is het ander niet, maar zelf ben ik tevreden met de werking van Cetirizine.

8. ‘Nat’ wc-papier…
… is bijzonder handig en schoon. Maar het kán een bron van irritatie zijn vanwege de parfum, alcohol of andere ingrediënten. Het is dusdanig moeilijk om een ‘veilige’ versie te vinden dat het de moeite waard is – als je van deze vorm van toilethygiëne houdt – om een toiletdouche te installeren (hand of ingebouwd).

9. Hoge darmspoeling…
… ofwel colonhydrotherapie is een bijzonder treffend middel om een hele reeks van klachten aan de darmen en spijsvertering aan te pakken en op te lossen. Sowieso is een kuur van 4-6 sessies aan te bevelen aan een ieder die een hoger niveau van vitaliteit en welzijn nastreeft – en zeker in combinatie met het leverreinigingsprogramma van Andreas Moritz.

10. Pikant voedsel
Het is zeker de moeite waard om chilipepers en andere bronnen van ‘heet’ voedsel uit te sluiten. Misschien maakt juist dát het verschil in jouw geval.

11. Bijnieruitputting
De onbalans in vele hormonen zoals cortisol en aldosteron kan anale jeuk veroorzaken. Als je libido ook laag is én je slaapritme verstoord is, met diepe slaap tussen 07.00 en 09.00, dan is het zeker de moeite waard om dit boek te lezen.

12. Vernauwing van de poortader
… is een vaak voorkomende oorzaak van anale jeuk, aambeien, pijn in de lage rug, instabiliteit in het bekkengebied en krampen en/of tinteling in de benen.
Uit het testen blijkt of een kuur van mangaan en koper nodig is. Deze twee spoorelementen heffen immers vernauwing van bloedvaten op.

(*) Een ervan is Lidocaïne, sowieso handig voor bij de huisapotheek: vaseline met 3% verdovend middel, verkrijgbaar via de huisarts zo’n €12. Wel is dit symptoombestrijding, dus geen oplossing, maar het kan de jeuk verzachten.

(**) Een middel dat heel effectief blijkt te zijn en is volledig natuurlijk, is Anaalzalf (Natusor). Wel is dit symptoombestrijding, dus geen oplossing, maar het kan de jeuk verzachten.

Terug naar FAQ >>>

Een site van WebZenz.