Mijn dokter zegt dat ik allergisch ben voor gluten en dat ik een speciaal dieet moet volgen. Hoe kijk jij er tegenaan?

Het blijkt dat 2-3% van de mensen (primair vrouwen) last hebben van een reactie op gluten. Typische symptomen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie, (chronische) vermoeidheid, (veelvuldig) niezen en slijm in neus en keel, prikkelbaarheid.

Glutenproduct
Vreemd is, dat zelfs degenen met zo’n gevoeligheid doorgaans probleemloos seitan kunnen eten. Gemaakt van graan – meestal tarwe of spelt – seitan is eiwitrijk, laag in vet en cholesterol, makkelijk te bereiden en te verteren.
Seitan levert meer energie en proteïne dan mager rundvlees en zeker twee maal zoveel proteïne als tofoe.
Maar, seitan is feitelijk weinig meer dan het gluten van het meel. Dus waar ligt de waarheid in dit verhaal van allergie of intolerantie?
Vast anders dan de ‘normale’ uitleg.

Gevoeligheid
Er is zeker sprake van een bepaalde gevoeligheid. Een van de problemen is simpelweg de verarmde kwaliteit van het moderne tarwe in combinatie met nieuwe eiwitten die zijn ontstaan door de ontwikkeling van de nieuwe soorten. Spelt en kamut – oertarwesoorten – bevatten ook gluten en veroorzaken amper of geen problemen bij ‘allergielijders’.

Andere bronnen van problemen zijn noten en chips (*).

Interessant – omdat chips die gemaakt zijn van maïs juist ‘veilig’ zijn. En dát heeft te maken met het productieproces…
Verrassend is dat veel ‘allergielijders’ in hun jeugd aardig wat antibioticum-kuren hebben gehad. En hierin ligt een deel van een cruciaal inzicht.

Schimmeltoxines
Noten (dus ook pindakaas behalve de Surinaamse) en granen en toevallig (!) ook chips gemaakt van aardappels, zijn allemaal bijzonder gevoelig voor schimmeltoxines – dat wil zeggen, de afscheidingen van schimmels. Anders gezegd, de schimmels zijn betrekkelijk onschuldig, maar hun afscheidingen zijn kwalijk. Een van de meest gevaarlijke schimmeltoxines is aflatoxine. Lees hier over de regelgeving wat betreft toelaatbare hoeveelheden in voedsel… en raad eens over welk voedsel het gaat? Noten, granen… en ook bier.

Antibiotica
Vroeg overmatig gebruik van antibiotica maakt iemand veel gevoeliger voor schimmeltoxines, ofwel: de antibiotica zorgen voor een verlaagde capaciteit om de schimmeltoxines te kunnen verwerken en opnemen.
Hoe dát werkt, is een ander verhaal…

Advies
Vermijd gedurende minstens 3 weken alle tarweproducten: tarwebrood, koekjes, cake, pannenkoeken en fabrieksvoedsel waarin tarwe(derivaten) zijn toegevoegd.
En vermijd alle noten, wat nog meer discipline vergt omdat ze in allerlei fabrieksvoedsel verwerkt zijn – zelfs in zoiets ogenschijnlijk onschuldigs als pesto.
Stop met chips!

Neem het verschil waar in hoe je je voelt.

Voor koolhydraten eet aardappels, zoete aardappels, bruine rijst (steeds vers), rogge crackers, vers roggebrood (zonder E-nummers) en, als je toch moeilijk zonder brood kunt, speltbrood (het liefst kamut) van de natuurvoedingswinkel. Zuurdesem of gist, dat maakt niets uit. Koop het brood vers, gesneden en bewaar het in de vriezer. Neem iedere keer het aantal sneetjes brood uit de vriezer en gebruik een broodrooster.

Handelen!
Mocht je toch iets verkeerds eten, neem zo snel mogelijk 1500-3000 mg vitamine C en, vooral waar hoofdpijn zich voordoet, een opneembare vorm van ijzer (3-5 tabletten per 1 gr vitamine C).

(*) De meeste gewone chips zijn van echte aardappels gemaakt. Pringles – net als Ras-patat – zijn van aardappelmeel gemaakt en nog gevoeliger voor schimmeltoxines.

Andere chips, zoals taco- en nacho-chips, zijn meestal van maïs gemaakt en, mede door het meelsoort en de bereidingswijze, redelijk veilig. Pas op voor chips die van tarwemeel zijn gemaakt!

Een ervaring:

Terwijl ik de lunch voorbereid, vertelt Hans dat hij allergisch is voor gluten.
Ik zeg dat ik er rekening mee houd én begin uit te leggen dat het hoogst waarschijnlijk anders zit dan hij denkt.
Na de lunch test ik hem en wat blijkt, is inderdaad dat het niet om gluten gaat, wél om tarwe… en primair omdat belangrijke nutriënten ontbreken in zijn lever om de mycotoxines (schimmeltoxines) af te breken, die ‘meeliften’ met het voedsel.
Bij aanvulling met zink, koper, mangaan en ijzer – en voldoende vitamine C – verdwijnen de verschijnselen die bestempeld worden als ‘glutenallergie’.

Niets is wat het lijkt! 

Terug naar FAQ >>>

Terug naar Home >>>

Een site van WebZenz.