Heel af en toe krijg ik last van gevoelig tandvlees. Heeft dat alleen met mondhygiëne te maken? Ik besteed daar nog meer aandacht aan, maar dat lijkt niet te helpen.

Hoewel het voldoende schoonmaken van gebit en tandvlees beslist belangrijk is, heerst er nog steeds veel onenigheid over wat ‘voldoende’ is.

Sta even stil bij het poetsen van de tanden bij het opstaan. Dát heeft een duidelijk cosmetische waarde, maar het is veel belangrijker om de tanden te poetsen ná het ontbijt.

Vaak de tanden poetsen is verstandig, maar flossen heeft ook zijn waarde. Poetsen met een borstel mist bepaalde plekken waar voedselrestjes blijven zitten, die gaan rotten en kúnnen daardoor gevoeligheid aan het tandvlees veroorzaken. Slechte adem kan zeker ook het gevolg zijn…

Er zijn drie belangrijke supplementen die bijzonder effectief zijn bij het opheffen van de tijdelijke ‘aanvallen’ van gevoeligheid die jij beschrijft (zelf ervaar ik licht opgezwollen plekken, soms een beetje bloeding bij het poetsen): vitamine C, vitamine B2 en Q10.
Hoewel het vaak een combinatie van alle drie is, ga eerst bij jezelf na of je de laatste dagen werkelijk voldoende vitamine C hebt gehad.
Neem bij twijfel iedere dag 2-3 gr vitamine C gedurende 2-3 dagen. Als de gevoeligheid blijft, neem dan extra B2 en Q10 (2x 100 mg daags). Binnen zelfs 24 uren zou je het verschil kunnen merken.
Hoeveel je precies nodig hebt van deze supplementen, blijft altijd een kwestie van uittesten. Zie testmethodiek.

Uiteraard geldt: bij twijfel en aanhoudende gevoeligheid maak een afspraak met je tandarts. Het kán zijn dat er net iets anders aan de hand is.
Maar verwacht niet dat je tandarts of mondhygiëniste iets (van het nut) van suppletie begrijpt.

Terug naar FAQ >>>

Terug naar Home >>>

Een site van WebZenz.